Valencia-den fina staden

Increible, pero cierta (“Otroligt, men sant”) är Valencias motto vilket mycket väl stämmer in. Valencia är Spaniens tredje största stad, en stad där nytt möter gammalt, stad möter strand. Staden har en rik matkultur och är födelseort för Paella,Fideua, Fartons, Sarros Negre och mycket annat.

Valencia ligger geografiskt på Spaniens västkust är den största hamn på Medelhavets västkust. Då klimatet är subtropiskt så med behagliga vintrar och en varm sommar så har staden även blivit känd för sina apelsiner och annan medelhavsfrukt. Valencia är en modern storstad med egen internationell flygplats och väldigt goda kommunikationer ut i Europa.

Det kanske vackraste med Valencia är dess arkitektur och dess byggnader.

Valencias styrka är balansen mellan det traditionella och det moderna vilket man se inte minst inne i centrala Valencia. Då Valencia är en gammal stad men anor från ca 137-138 f.Kr. och som var en romersk koloni så har finns det en hel del byggnader kvar från romartiden som vittnar om Valencias tid. Sitt historiska arv, konst, arkitektur och internationella evenemang gör Valencia ett utmärkt resmål. Likt Barcelona så är Valencia en kuststad och lockar med fantastiska stränder och natur.

Den kulturella storstaden

Något man ej får missa i  Valencia är ett besök på Mercado Colon som är en gigantisk matmarknad i en spektakulär byggnad med fantastisk fasad och mosaik där man kan hitta all möjliga delikatesser från Spaniens alla hörn.

Valencia är en stad full med kulturella inslag och har ett väldigt populärt nattliv och gästas årligen av flera internationella stjärnor. Valencia har ofta hamnat i skymundan av sin storebror Barcelona men har på senaste år blivit ett populärt turistområde som har vid flera tillfällen lockat fler turister än Barcelona. Hela staden känns snarare som ett enda stort muséum där stora arkitekter har lämnat sina spår till att göra Valencia till den mångfaldsstad som den idag är där byggnader från det gamla Romarriket möter moderna skyskrapor.

Som tidigare nämnt är Valencia förknippat med kultur men även sport. Staden är hemort för två stora fotbollslag i Spanien, Levante UD samt Valencia CF som är stora europeiska klubbar med väldigt goda framgångar. Valencia har även en stadsracerbana ,Valencia Street Circuit, Circuito urbano de Valencia, där Europas Grand Prix i formel 1 körs sedan 2008.

Det anordna säven flera fiestor, den största heter Les Falles som lockar många inhemska men även utländska turister där hela staden förvandlas till en stor folkfest med god lokal mat och artister som uppträder. Oavsett vad man letar efter så hittar man det mesta. Staden har ett lång och rik historia, flera museer, vackra byggnader och got mat. Det är aldrig långt till havet om man vil svalka sig och staden passar både den enskilde samt barnfamiljen.

 Staden är en blandning mellan Madrid och Barcelona, en storstad men med ett lite lugnare tempo än Barcelona men mycket större kulturella betydelser än Madrid. Arkitekturen präglar varje del av staden och maten är unik .man har exporterat Paellan till hela världen men den är godast naturligtvis i Valencia. En sak är säker, man vill alltid tillbaka till vackra Valencia.