Italienska landsbygden

Vi nordbor har kanske en romantiserad syn av medelhavsländerna, men till stor del verkar denna syn komma från länderna själva.

Tittar man på filmer eller serier vilka utspelar sig i något av dessa länder, möts man av de pittoreska små byarna, de böljande landskapen och en matkultur lika festlig för ögat som för magen. Italien är ett av dessa länder där man verkar ha ett överflöd av allt det goda. Världens bästa mat, vin, kaffe, glass, men också historia, kultur, berg, fält och en imponerande kustlinje. Det är svårt att som nordeuropé inte blir alldeles förälskad när man rör sig igenom ett land som Italien. Kanske har du redan besökt landets stoltheter Rom, Venedig, Florens och Milano, men visste du att däremellan ligger hundratals mindre städer med lika lång historia, speciell kultur och vackra monument? Här delar vi med oss av några av den italienska landsbygdens pärlor.

Ta dig fram med tåg

Italien är ett fantastiskt land att resa igenom, och även om det såklart är bekvämt med bil når du nästan överallt med hjälp av kollektivtrafiken. Den är både billig och regelbunden och sträcker sig över hela landet. Du kan med gott samvete luta dig tillbaka medan du passerar genom det böljande landskapet, här och där strösslat med medeltida slott, kloster och fort. Nästan vart du än väljer att kliva av tåget kan du räkna med att här finns en typisk italiensk piazza, en gammal kyrka, murar från romartiden samt andra påminnelser om Italiens långa historia. Många renässansfamiljer såg till att bringa konst och kultur till just sina städer, vilket gör att många mindre städer både har stora slott och välfyllda museum. Den katolska kyrkans närvaro i landet har också samlat många skatter.

Ta dig fram med tåg

Kryddat med världsarv

Är du varken religiöst eller historiskt påläst kanske du aldrig hört talas om platser som Mantova, Assisi, Siena eller Pavia. Detta är bara fyra av hundratals mindre städer vilka alla har sin plats i den italienska historien och är väl värda ett besök. Mantova, vars gamla stad är ett världsarv sedan 2008, spelade en stor roll under medeltiden och renässansen. Här premierades Monteverdis klassiska opera Orfeus i underjorden, men långt innan dess föddes poeten Vergilius här. Det är också staden som Romeo blev tvungen att fly till under sin exil. Vill man däremot se var Julia hör hemma ska man besöka Verona. Med en antik amfiteater i mitten av staden var det i Verona som Shakespeare inspirerades att skriva sin mästerliga tragedi. Idag står Julia staty under balkongen där Romeo skulle ha uppvaktat henne. Vill man uppleva en riktig medeltida pärla ska man bege sig till Assisi i provinsen Umbrien. Även om man inte är religiös kan man känna historiens gång komma närmare när man promenerar i den lilla bergsbyn, helt autentiskt restaurerad med mängder av kyrkor, ett fort och vindlande gränder med hisnande utsikter. I provinsen Toscana ligger såklart Florens, men utanför denna turismtyngda stad hittar du Siena, som idag är mindre känd men under medeltiden var det kulturella centrat i provinsen. Mycket att denna världsarvstad är helt intakt och här kan du ta del av mängder med senmedeltida konst – nästan utan att trängas.

Kryddat med världsarv