Filmorter i Sverige

Filmorter i Sverige

Sverige hade sina första filmvisningar redan år 1896 rent i vetenskapligt syfte. Men sitt första ordentliga genombrott i film år 1897 och detta skedde på Djurgården i Stockholm under den stora industriutställningen. Här visades de allra första filmerna som Sverige tillverkat inför publik och det blev väldigt uppskattat. Men det franska banbrytande företaget Lumiére tog över hela utställningen med deras 50 sek långa filmvisning och de människor som såg filmen ryggade tillbaka. Deras film kallades ”Tåget som ankommer Ciotats station” och när tåget anlände vid stationen så trodde publiken att tåget skulle fortsätta rakt fram ut i salongen och därmed ryggade de tillbaka av skräck. Företaget skall ha låtit sina kringresande agenter lära ut allt de kunnat och på så sätt bidragit till att filmindustrin började ta fart i de länder som de besökt.  

De första biograferna

På grund av att filmindustrin växte så ökade även intresset för att besöka filmvisningar och därmed byggdes biografer för att stilla all denna förtjusning av filmatisering. Den allra första permanenta biografen här i Sverige öppnades redan år 1902 i Göteborg och den namngavs två år senare till Alhambra, den stängdes dock ner år 1917 när ägaren avled. En av Sveriges mest förnämsta biografer på sin tid var ”Svenska biografteaterns Röda Kvarn” och denna biograf med sina 860 platser invigdes år 1915 vid Biblioteksgatan i Stockholm. På denna biograf visades mestadels premiärer och många kända namn dök upp på plats vid premiärer.

Filmfestivaler

Filmfestivaler
Filmfestivaler

Malmö har BUFF filmfestival (Barn och ungdomsfilmfestival) som är en årligen återkommande festival som är inriktad till barn och ungdomar och de visade filmerna skall berättas ur unga människors perspektiv. Göteborg filmfestival är Nordens största offentliga filmfestival som arrangerades för första gången år 1989. Nu för tiden säljs cirka 150 000 biljetter till mer än 30 000 besökare under de tio dagar som festivalen pågår. Lund Internationell fantastic filmfestival är en årlig festival som grundades år 1995 och är huvudsakligen inriktad på fantasy, science fiction och skräck.

Det är Skandinaviens största filmfestival för dessa genrer. Stockholms filmfestival grundades år 1990 och äger rum i november varje år. Där visas då ungefär 150 filmer från olika länder och festivalen har som mål att lyfta fram unga och oetablerade filmskapare. Uppsala kortfilmfestival etablerades år 1982 och är idag en av Europas största kortfilmsfestivaler och under en vecka i oktober visas varje år över 300 kortfilmer.Västerås filmfestival startades år 2015 och har som syfte att stärka intresset för kvalitetsfilm, både regionalt, nationellt och internationellt.  

Dalarnas filmfestival äger rum i Falun och målet med festivalen är att främja unga filmare samt att bidra med en mötesplats, workshops och gästföreläsare så att de kan öka sin kunskap och bygga nätverk. Denna festival är en uttagning till den stora rikstäckande festivalen i Trollhättan som äger rum i november.  Novemberfestivalen etablerades år 1996 och äger rum årligen i Trollhättan och den arrangeras alltid i november månad som även hörs på namnet. Festivalen är Sveriges stora nationella mötesplats för nyskapande unga filmare och här kan man skapa nya kontakter, byta erfarenheter och gå på workshops. Festivalen agerar även som final till alla de filmfinalister som vunnit vid de regionala festivalerna.