Filmatiserade småstäder – del 3

Småstäder förknippas ofta med USA, i många filmer och serier kan vi se dessa spela en roll och när man läser på om den amerikanska historien dyker många små samhällen upp. Men vi glömmer någonstans bort Kanada, ett land som också kryllar av små städer och som faktiskt har bidragit med många i filmer. Det är framförallt julfilmer som passar perfekt i det utbud av småstäder som Kanada har att erbjuda, inte så överraskande kanske att denna typ av filmer förknippas med ett land som är så stora när det kommer till vintersporten ishockey.

Indiansamhället

I den fantastiska provinsen British Colombia ligger den lilla staden Squamish, här uppgick invånarantalet till nästan 15 000 år 2006. Fram till det året var den huvudsakliga industrin i staden skogsbruk, men den sista fabriken stängdes och istället har det blivit en tillflyktsort för de kanadensare som tröttnat på stadslivet och vill ha ett lugnare tempo. Staden fick sitt namn från en Indianstammen Squamish som var dess ursprungliga bosättare, men innan dess hade den namnet Newport.

Populär inspelningsplats

En kvinna försöker stänga ner en kakfabrik i en liten stad men faller för ägaren och själva staden, och det är inte svårt att se varför i filmen Christmas Cookies. När man letade platser för en del av scenerna var det Squamish som fick äran, med tanke på hur den lilla staden ligger inbäddad i bergen nära Shannon Falls är det en idealisk plats att spela in en Hallmark film. Det är inte heller första gången denna stad får stå till filmens tjänst. Här spelade man ett julavsnitt av serien Murder, She Baked, förutom denna har staden även agerat inspelningsplats för det mesta av serien Men in Trees.

Stjärna från Dawson

I en festlig tagning av Mary Poppins ser vi James Van Der Beek, en av de huvudsakliga skådespelarna i Dawson´s Creek, anställa Doris Roberts som barnskötare till sina livliga barn. Men det slutar med att hon agerar matchmaker för hoonom också. Delar av Debbie Macomber´s Mrs. Miracle är inspelade i den lilla staden Fort Langley i British Colombia, Kanada. Staden med endast 3 400 invånare ligger väster om huvudstaden Ottawa och är en stad som kan dateras tillbaka till den tid då man inte än hade bestämt vart gränsen mellan vad som tillhörde britterna och vad som tillhörde amerikanerna hade satts.

En perfekt tillflyktsort

Guvernören över Hudsons Bay Company, Sir George Simpson insåg att Fort Vancouver mitt emot dagens Oregon skulle kunna gå förlorat till Amerikanerna om gränsen inte följde Columbia floden. Därför beordrade han byggnationen av det ursprungliga Fort Langley 1827 på en plats 4 km ifrån den plats där det finns idag, detta så det inte skulle kunna gå förlorat till amerikanerna. Det är bara en bit av den historia som finns här, staden bär på en lång och intressant sådan så ett besök hit med rundvandring är helt klart värt resan. I denna lantliga stad är det utomhusaktiviteterna som hägrar och det är mer än bara en film som spelats in här, både reklam snuttar, serier och filmer har använt staden som inspelningsplats.