Filmatiserade småstäder – del 2

Som invånare i en stad känner man alltid en form av stolthet när ens stad blir vald som inspelningsplats av ett filmbolag, tanken på hur någon annan ser den skönhet och potential man själv gör i sin hemstad lämnar en fantastisk känsla inombords. I större städer är det lättare att hitta gator som skulle kunna smälta in i många olika filmer, men när det kommer till just småstäder är det en extra stolthet som infinner sig. De som bor i småstäder brinner ofta för att se till så staden har en mysig känsla och ser trevlig ut året om, man jobbar tillsammans med diverse tillställningar för att skapa en trevlig gemenskap. Detta är något man ofta vill förmedla på film, känslan av samhörighet och trevnad på det ställe vi bor. När det kommer till julfilmer är det nästan alltid den stämning man är ute efter, en känsla av grannsämja och glädje på en plats som bör en lång historia.

Pittoreskt lantbruk

I Mapleton, Utah är det precis detta man får, staden grundades 1850 som en jordbruksförlängning av Springville. Men en tvist om vattenrättigheter som fick se juridiska åtgärder gjorde att man kunde börja kartlägga Mapleton sig själva 1901, men det var inte förrän 1948 som man kunde kalla sig själv en egen stad. Här kan man insupa historia i Mapleton Heritage Museum eller besöka Levi Kendall Cabin som byggdes ungefär 1880 och var ett av de första hemmen i staden. Det bästa sättet för en rundtur är dock att kontakta en lokal guide som kan följa med och berätta om staden för en.

Snöfall

Men det är ganska solklart varför man vände sig hit när filmen A Christmas Wish skulle spelas in, med en handling om en trebarnsmamma som blir övergiven av sin man under julen och behöver en nystart är denna stad perfekt. Huvudkaraktären påbörjar ett nytt liv i en liten bergs stad vilken egentligen är Mapleton. Som om inte idyllen med småstad vore nog så är snön man kan se i filmen faktiskt riktig, under den tre veckors period man spelade in så snöade det hela tiden.

Western blir jul

En kvinna får ärva en julgransfarm kallad Christmas Land, hon beger sig dit med utsikten att sälja men faller för den lilla staden där hon som liten spenderade varje jul. Under tiden hon förbereder försäljningen påminns honom minnen från det att hon var liten, och i slutändan blir försäljningen för svår. Detta Christmas Land är egentligen Pioneer Village, en rekonstruktion av en western stad som ligger i Farmington. Utah. Här kan man ta sig en promenad bland rustika trottoarer och bli fotad i gamla westernkläder. Samhället består av 42 autentiska 1800-tals affärer, byggnader och artefakter med vilka de kan ha möblerats. Här kan man se samlingar av små vapen så som pistoler, slangbellor och kanoner. Ett ställe att ta del av historia och det perfekta stället för inspelningen. Man dekorerade huvudgatan i Pooneer Village med julpynt och skapade en magisk julstämning som bidrar till filmens magik och viljan att se denna film än en gång.