Filmatiserade småstäder – del 1

Finns det något som småstäder passar bättre till än just julfilmer? Det finns ingenting, för mig i alla fall, som är charmigare än en liten pittoresk stad täckt med snö. Några som är experter på att skapa dessa är Hallmark, även om många av filmerna spelas in i större städer kring Vancouver, Kanada så finns det ett par filmer som faktiskt är inspelade i små charmiga städer i både Kanada och USA. För min del skulle dessa städer utgöra en perfekt roadtrip genom båda länderna, kunna gå på samma gator som handlingen utspelar sig på är en dröm jag haft ungefär lika länge som jag haft kärleken till julfilmer, det vill säga länge. Vintern är min absoluta favorit årstid och magiken i snön är helt otrolig, ett vitt vinterlandskap får mig lyckligare än vilken solsemester som helst.

Tomtens hus

Chester är en liten stad i Vermont i USA som har en befolkningsmängd på ungefär 3000 invånare och är känt för sin lilla historiska sten by. Med en storlek på totalt 114,9 kvadratkilometer kan man förstå varför filmbolaget valde just denna stad när de letade inspelningsplatser till filmen Moonlight & Mistletoe. Här behövde man något som kunde agera tomtestad och Chester var perfekt. Den lilla stadens bed and breakfast Fullerton Inn fick äran att vara med i filmen, en byggnad med en historia som sträcker sig till innan Inbördeskriget. Under åren har det bytt ägare fler än en gång och de som idag driver det köpte byggnaden först 2003. En annan av stadens byggnader som fick synas i filmen var The Hugging Bear Inn & Shoppe, en byggnad som med sina 10 000 teddybjörnar var det självklara valet för tomtens hus. Dock var det bara utsidan som fick synas i filmen och denna dekorerades för att vara värdig en tomte.

Det perfekta valet

Christmas In Homestead är också en film som behövde en liten stad, denna fann man i Georgia USA. Dahlonega har ett invånarantal på ungefär 6 500 personer, denna stad är perfekt för vilken jul film som helst då man i staden har en förkärlek till julen och lägger ner mycket arbete för att skapa den rätta stämningen. Under en hel månad firar man julen med dagliga aktiviteter så som en ljuscermoni, en gammeldags julparad, möten med tomten själv och en julmarknad på Candy Cane Lane. Detta är inte allt som sker men bland de mest nämnvärda, att få fira jul på ett sådant ställe vore en dröm för många.

En variation av aktiviteter

Staden är också plats för den första amerikanska guld rushen och hjärtat av Georgia Wine Country. Hit kan man komma och njuta av en autentisk bergstillflykt bara en timme norr om Atlanta. Besökare till staden kan njuta av vackra berg och forsande vattenfall, här finns också en vinproduktion värd att besöka och en masas underhållning för hela familjen. Vare sig en perfekt dag för just dig innebär att vada i knähögt vatten medan du letar guld i floden eller strosandes genom konstgallerier, shopping i unika butiker eller smuttande på perfekt vin så kan Dahlonega garanterat göra dig nöjd.