Film i Asien, del 3

Så har vi kommit fram till den tredje och avslutande delen i den här artikelserien om film i Asien. Som vi tidigare har varit inne på har flera länder i Asien en stark och betydelsefull filmtradition och filmindustri – det är bara USA och Hollywood som kan producera film i världsklass. I de två första artiklarna skrev jag om kinesisk film respektive japansk film. Den kinesiska filmbranschen har bland annat gjort sig känd för sina fartfyllda kung-fu-filmer och regissören Zhang Yimou har blivit ett högt aktat namn även i den internationella filmkretsar. Den japansk filmtraditionen är förgylld utav en sällsam mix av en rad olika genrer; här hittar vi både anime, samurajfilmer och besatta spöken i rysliga skräckfilmer. I den här sista artikeln i serien ska jag behandla film i Indien och Bollywood, för faktum är att Indien är det land i världen som producerar allra flest filmer varje år.

Om indisk film

Ja, Indien är som sagt det land som rent kvantitativt är ledande inom filmbranschen. Det är en enorm industri och år 2006 spelades över tusen filmer in i landet, sedan dess har antalet bara ökat. Men produktionen är också spretig och filmerna är inspelade på flera olika språk och manustexterna håller varierande kvalitet. Du vet aldrig riktigt vad som väntar när du sätter på en indisk film. Bollywood är ett samlingsnamn för den indiska filmindustrin, men innefattar egentligen flera olika filmindustrier avgränsade både geografiskt och språkligt. I Indien har skådespelarna dessutom ännu högra stjärnstatus än i västvärlden. En berättelse som illustrerar detta väl är när ikonen Amitabh Bachchan blev skadad under en inspelning. Han var tvungen att vårdas på sjukhus under en tid, och under denna period samlade inte mindre än 100 00o trogna fans utanför sjukhuset i väntan på hans tillfrisknande. Tänk själva om så många människor hade vakat utanför ett sjukhus för att till exempel Johnny Depp blivit inlagd.

Om indisk film

Awaara

Awaara är en klassisk Bollywood-film från 1951. Manus är skrivet av Khwaja Ahmad Abbas och filmen är regisserad av den kände regissören Raj Kapoor. Mycket tack vare sin musik, blev filmen snabbt en stor succé i flera länder. Bland annat låten Awaara Hoon, med text av Shailendra blev en populär hit. Och faktum är att filmen räknas som en av de mest framgångsrika filmerna genom tiderna, även internationellt, trots att den inte blev någon större framgång i USA och Europa. I filmen skildras Raj, som lever ett tufft liv efter att ha blivit utstött av sin far. Han tvingas bo hos en ficktjuv, men snart kommer det fram att ficktjuven är den som ligger bakom konflikten med fadern. Raju mördar honom och försöker sedan även ha ihjäl sin far. Nu väntar rättegång, och vem är domare i målet om inte Rajs far själv.

Awaara

Sholay

I Bollywood-filmen Sholay möter vilda västern de sju samurajerna. I en avlägsen indisk by har banditen Gabbar Singh makten och polisen ser ingen annan lösning än att kontraktera två tjuvar till hjälp för att ta kontroll över situationen. Handlingen utmynnar i en fängslande jakt. Ska de lyckas fånga den store skurken Gabbar? Filmen Sholay är regisserad av Ramesh Sippy och i rollerna återfinns bland annat den tidigare nämnda storstjärnan Amitabh Bachchan samt Dharmendra och Sanjeev Kumar. Det är ett välskrivet manus med en spännande handling.