Film i Asien, del 2

Så har det blivit dags för den andra delen i den här artikelserien om film i Asien. Många associerar väl film främst med USA och Hollywood, men man ska heller inte glömma den enorma asiatiska filmindustrin. Här produceras faktiskt en enorm mängd film, och mycket håller en hög internationell standard. I den första artikel skrev jag om kinesisk filmkultur och om två framstående kinesiska filmer: Den röda lyktan av Zhang Yimou och Crouching Tiger, Hidden Dragon regisserad av Ang Lee. I den här delen av serien ska vi istället rikta blicken mot Japan och se närmare på japansk filmkultur. Här mixas tecknad anime och samurajer med den hemskaste skräck.

Om japansk film

Den japanska filmindustrin är utan tvekan en av de starkaste i världen. Kanske tack vare sin enorma mångfald. Här blandas en rad helt olika genrer till en mix med något som tilltalar alla. På senare år har genren anime fått ett internationellt genombrott med flera välproducerade filmer, såsom Spirited Away, Min granne Tottoro och Ponyo på klippan vid havet. Men även Pokémon, Sailor Moon och Digimon tillhör denna genre Japan är dessutom en stornation när det handlar om skräck. Under en period på 90-talet och 00-talet släpptes en rad japanska filmer med prägel av psykologisk skräck, ofta någon form av ond ande som uppträder i gestalt av en kvinna eller ett barn. Kända regissörer inom denna genre är bland annat Takashi Miike och Hideo Nakata. Vi kan bland annat tacka Japan för hårresande mästerverk som Ringu (senare The Ring) och The Grudge. Ytterligare en framgångsrik genre inom japansk film är samurajfilmerna. Ofta handlar de om en ensam, kringvandrande svärdsmästare som dras in i en konflikt mot onda, maktgalna, men lyckligtvis inte lika skickliga, svärdskämpar. Mest känd i genren är De sju samurajerna, men även Musashi Miyamoto, Shogun Assasin och Zatoichi är framstående exempel från genren.


Om japansk film

Spirited Away

Den kanske mest framgångsrika animefilmen är Spirited Away. Filmen, med Hayao Miyazaki bakom både manus och regi, utkom år 2001 och gjorde omedelbart stor succé. Filmen vann bland annat Oscar för bästa animerade film och för närvarande 8,6 i rating på IMDb, vilket placerar den på plats 28 på sitens lista över de 250 bästa filmerna. I Spirited Away hamnar den unge pojken Chihiro i en annan värld. Det är när han och hans föräldrar är på väg till sitt nya hem ute på landsbygden som de råkar gå genom en tunnel som för dem över till andarnas magiska rike. Chihiros föräldrar transformeras till grisar som bestraffning för att de äter maten i en liten övergiven stad. Chihiro tvingas ut på nya äventyr i jakten efter ett botemedel.

Spirited Away

De sju samurajerna

De sju samurajerna är den mest klassiska samurajfilmen, och med 8,6 i rating kvalar den in på en nittonde plats på IMDb:s topplista. Manus till filmen är skrivet av bland annat Akira Kurosawa, som även regisserar. I filmen är ett gäng rövare på väg till en liten japansk by får att plundra den. Men invånarna i byn är beredda. De hyr in sju stycken samurajer till byns försvar. Samurajerna besegrar rövarna, men inte utan att själva lida svåra förluster.