Film i Asien, del 1

Välkomna till den här artikelserien som ska handla om asiatisk film. När man tänker på film går tankarna oftast mot Hollywood och den stora, amerikanska filmindustrin, men även Asien har sedan en lång tid tillbaka producerad en stor mängd film av högsta kvalitet. Dessutom är det inte längre Hollywood som producerar kvantitativt mest film i världen, utan den indiska filmindustrin Bollywood. I Asien finns alltså både kvalitet och mängd. I den här artikelserien ska vi granska filmbranschen i tre asiatiska länder, nämligen Kina, Japan och Indien – tre länder med stark filmindustri, berömda filmregissörer och kända filmer. I den här första artikeln ska jag skriva lite mer om kinesisk film.

Om kinesisk film

Kinesisk film bör först indelas i tre geografiska kategorien. Man brukar nämligen skilja mellan film från Taiwan, film från Hongkong och film från fastlandet, som är vad som åsyftas när vi talar om kinesisk film nedan. Filmerna från de tre olika regionerna skiljer sig åt eftersom den politik som styrt områdena varit annorlunda. Kinesisk film har varit utsatt för hårdare kontroll och granskning av manus. Censur såg till att filmerna låg i linje med politiska riktlinjer och kommunistpartiets lagar.

Om kinesisk film

På senare tid har dock restriktionerna luckrats upp och regissörerna har blivit friare att i sitt konstnärliga värv. Sedan slutet av 1990-talet och under 2000-talet har flera kinesiska regissörer skapat filmer som ska vara mer internationellt gångbara och tilltala även en västerländsk publik. Så har flera actionspeckade kinesiska kung-fu-filmer rullat upp på biograferna, bland annat Hero, Flying Daggers och Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Med Crouchin Tiger, Hidden Dragon gjorde Kina storartad entré på den internationella filmscenen. Det är en så kallad wuxia-film från år 2000 som handlar om hjälten Li Mu-bai, spelad av Yun-Fat Chow. När hans magiska svärd stjäls tvingas han ut på äventyr tillsammans med Yu Shu-Lien (Michelle Yeoh) för att konfrontera den mystiske Jade Fox (Pei-Pei Cheng) och Jen (Ziyi Zhang).

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Manus till filmen är skrivet gemensamt av de tre manusförfattarna Huis-Ling Wang, James Schamus och Kuo Jung Tsai, och filmen är sedan regisserad av Ang Lee. Crouching Tiger, Hidden Dragon blev omedelbart hyllad utan den internationella publiken och är faktiskt än i dag den utländska film som lyckats bäst i USA, där den dragit in hela 128 miljoner dollar. Den vann dessutom fyra Oscars, i kategorierna Bästa foto, bästa utländska film, Bästa scenografi och Bästa musik.

Den röda lyktan

En av de allra mest framgångsrika, tillika kända, kinesiska filmregissörerna heter Zhang Yimou. Han brukar föras till den femte generationen, som från 1980-talet förnyade kinesisk filmkonst. Han är bland annat känd för flera internationella storfilmer, såsom Hero, Flying Daggers, Den gyllene blommans förbannelse och Shanghai Triad. Filmen Den röda lyktan kom år 1991 och är baserad på en roman författad av Su Tong. Språket är mandarin och filmen tilldrar sig 1920-talets Kina. Här kastas den unga flickan Song Lian ut i ett svårt liv när hon tvingas gifta sig med den förmögne Chen. Chen har redan tre andra fruar, och Song Lians tillvaro som fjärde fru blir allt annat än enkel.