Film i amerikanska vilda västern

Gillar du filmer med mycket action? Då gillar du antagligen gamla västern-rullar. Filmer som utspelar sig i vilda västern har växt ut till en helt egen filmgenre med fartfylld action, revolvrar och tuffa karlar som slåss, skjuter och kämpar mot banditer och skurkar. Drömmer du om att resa till USA men har kanske inte råd just nu? Då kan en klassisk amerikansk western vara ett bra substitut tills vidare. De här filmerna tar dig rakt in i den amerikanske historiens pulserande hjärta, därför ska jag här bjuda på mina tre bästa filmtips för dig som lockas av den vilda västern.

Den gode, den onde, den fule

Den här western-rullen är faktisk italiensk och inte amerikansk, men den utspelar sig så klart i Amerika. Regissör heter Sergio Leone och i rollerna återfinns flera kända skådespelare, till exempel Leen Van Cleef (den onde) och Eli Wallach (den fule). Och givetvis mannen som är vilda västern själv, nämligen Clint Eastwood (den gode). Filmen har egentligen en ganska enkel handling: tre stenhårda tuffingar söker alla efter samma skatt och de hamnar så klart i konflikt med varandra. Och konflikter i vilda västern går bara att lösa på ett sätt: pang, pang. Historien slutar ändå hyffsat väl för två av hjältarna, men något sämre för den tredje.

Den gode, den onde, den fule

Hjältarna är naturligtvis ordkarga, men den dialog som ändå finns är i regel språkligt avmätt och korfattad. I detta skickligt författade manus, skrivet av Age & Scarpelli, finns inte plats för några utsvävande känslor eller onödiga ord. Filmen har bland annat hyllats av Quentin Tarantino – enligt honom är Den gode, den onde, den fule den bästa filmen i kategorin vilda västern.

Häng dom högt

Även i denna western-klassiker från 1968 innehar Clint Eastwood huvudrollen. Manuset till Häng dom högt är skrivet av Mel Goldberg tillsammans med Leonard Freeman. Utöver Clint Eastwood har även skådespelarna Inger Stevens, Pat Hingley, Ed Begley och Ben Johnson viktiga roller i filmen. Storyn tilldrar sig i Oklahoma i slutet av 1800-talet och börjar med att protagonisten, Jed Cooper, blir omringad av en grupp arga män. Men varför är de arga? Jo, de tror att vår hjälte har stulit boskap … Naturligtvis är han oskyldig, men de hänger honom i vilket fall. Lyckligtvis kommer sheriffen till undsättning och räddar honom innan han hinner kvävas till döds. Men vad ska Jed göra nu? Ska söka hämnd?

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Den sista rullen som jag tänkte skriva om i den här artikeln är Butch Cassidy and the Sundance Kid – ytterligare en riktigt klassisk vilda västern-film. Dock utan medverkan av Clint Eastwood. I filmen spelar istället Paul Newman och Robert Redford kompanjoner i branschen som bankrånare. Newman spelar Butch Cassidy och Redford spelar hans partner-in-crime: Sundance Kid. De rånar allt de kommer över, men livet som rånare är inte utan bekymmer; de tvingas hela tiden fly undan lagens långa arm. Deras klammeri med rättvisan tvingar dem på flykt hela vägen till Sydamerika och Bolivia.


Butch Cassidy and the Sundance Kid

Filmen bygger på den verkliga historien om Butch Cassidy och Sundance Kid. Deras berättelse har skrivits om till ett lysande manus av William Goldman, och George Roy Hill har sedan regisserat filmen. Det var så klart viktigt att manuset skulle återspegla historien korrekt, och därför krävdes mycket arbete med texten. Både historisk granskning och språkgranskning av manus var en viktig del av skrivprocessen. Scenerna skulle kännas trovärdiga och dialogerna skulle vara språkligt träffsäkra som revolverskott när de lästes upp. För det noggranna arbetet med manuset blev filmen också belönat med en Oscar för originalmanus.