Europeiska pärlor – del 2

Frankrike är ett land där man kan hitta en hel del små vackra städer för tillflykt på en minisemester, kusten är fylld av städer men även inåt landet kan man hitta pärlor. Paris är så klart ett måste om man ändå tar sig en tripp hit, för vem kan gå miste om att får se det fantastiska Eiffeltornet i verkligheten? En av de mest romantiska platser man kan tänka sig där otaliga frierier har skett. Även om detta är en självklarhet för många när det kommer till romantik så har Frankrike andra platser att erbjuda.

Vinernas huvudstad

I Haut-Rhin kan man hitta staden Colmar, kanske inte den minsta staden men ändå värd att nämnas. Före 1679 utgjorde denna stad en del av Tyskland men är nu mer en del av Frankrike. Här finner man pittoreska gator och hus byggda i korsvirkesstil, gatorna genomkorsas ett flertal gånger av kanaler. Staden kan man längs vin rutten Alsace och anses vara huvudstad för Alsacevinerna, viner som tillverkas mellan Strasbourg och Mulhouse. De flesta viner som produceras här är vita viner, men på druvan Pinot Noir tillverkar man även en del röda viner. På andra sidan Rhen tillverkar även tyskarna viner, men det som skiljer dem åt är hur Alsacevinerna traditionellt får jäsa ut och på så sett saknar dem restsötman.

Nygammalt

Staden grundades redan på 800-talet, då som en karolingisk kungsgård som fick erhålla stadsrättigheter och år 1632 och två år därefter hölls denna stad faktiskt av en svensk armé. Staden blev år 1679 fransk men togs tillbaka av tyskarna år 1871 och tillhörde då Tyskland ända fram till 1914 då den åter igen blev fransk, detta gör det till en ganska så ung fransk stad som ändå har en väldigt lång historia. Uppbyggnaden av staden gör den perfekt för romantik och bara en promenad längs gatorna med vattnet bredvid ger den där härliga känslan man söker efter när man letar efter en romantisk tillflyktsort.

Romantikens vyer

När man ändå är i Frankrike kan man också ta sig en tripp till byn Domme, en liten by med knappa 1000 invånare som är belägen på ett av de vackraste ställen man kan tänka sig. Högt över Dordogne floden har Domme en otrolig utsikt som lockar besökare. Men det är inte bara detta som gör byn speciell, gatorna här är honungsfärgade och den välkomnande lokalbefolkningen gör besöket till ett minnesvärt sådant. Man kan tycka att en by med så mycket skönhet inte kräver historia för att locka besökare, men till och med det har den. Under staden finns ett grottsystem där lokalborna höll sig säkra under krigstiden, men idag är det öppet för turister och lokalbefolkning att besöka och vandra runt i. Som ett fantastiskt avslut på besöker kan man ta liften till en fantastisk utsiktsplats där man kan se ut över Dordogne dalen, en utsikt som får en att falla pladask för byn och locka till fler besök hit. Om inte annat så är detta en precis lika romantisk och vacker plats för ett frieri som Eiffeltornet.