Europeiska pärlor – del 1

Hela världen är fylld av små mysiga orter man kan besöka om stressen i storstäderna blir lite för mycket, eller kanske är inte de typiska turistmålen något som lockar. I Europa finns en hel del vackra små städer man kan besöka och njuta av dess charm och insupa dess historiska charm och vi behöver inte åka jätte långt för att hitta dessa, Europa är fullt av dem. I Tjeckien kan man tillexempel hitta Chesky Krumlov, en av de äldsta byarna i landet som är belägen i en dal söder om Blansko skogen, omringad av Vltava floden. Bosättningen här började runt 1240 av en lokal gren i familjen Viitkovci, släktingar till adelsmannen Witiko of Prcice.

En nobel familj

Familjen byggde upp ett slott som fick namnet Chrumbenowe. De levde här fram till 1600-talet då den mäktiga släkten dött ut och den heliga romerska kejsaren Ferdinand II gav herraväldet till Hans Ulrich von Eggenberg. Slottet om nämns för första gången 1253 och finns även med i en dikt skriven av Urich von Lichtenstein, Fraudendienst. Slottet är nu för tiden öppet för allmänheten och man kan här få en guidad tur och lära sig lite om historien medan man njuter av den vackra inredningen.

Evenemangsrikt

Förutom den rika historien man kan ta del av här så anordnas varje åt ett flertal festivaler och andra event, däribland Five-Petaled Rose Festival som hålls under sommarsolståndet. Under denna helg förvandlas centrumet till en medeltida stad med hantverkare, artister, musikanter. Lokalbefolkningen tar på sig medeltida kläder och bjuder på en resa tillbaka i tiden där man möts av underhållning så som fäktning, tornering och historiska dansföreställningar. Festligheterna avslutas sedan med en fyrverkerishow längs floden. Den internationella musik festivalen Cesky Krumlov startar i juli och pågår ända in i augusti. Här spelas musik i olika genrer och är inte den enda musikfestival som anordnas under året. På sommaren kan man besöka musikfestivaler med inriktning blues, rock och soul. Det är ganska tydligt att staden har mycket att erbjuda och sedan 2016 går hit ett direkt tåg från Prag.

En italiensk stjärna

Vill man istället bege sig lite längre söderut kan man i nordöstra Italien hitta Palmanova, ett perfekt exempel på en stad utformad som en stjärna. Denna stil utvecklades under tiden krut och kanoner dominerade slagfälten. Som ett fäste för den venetianska republiken grundades det 1593 i en unik 18-sidig oktadekagonform, tar man en titt på detta från ovan ser det ut som en snöflinga med gator som strålar ut från strukturen likt solstrålar. Palmanova är belägen i en dal och har en lagun som mynnar ut i Adriatiska havet. Staden omringas av mark på vilken skörden av chardonnay är väldigt fruktsam och i vattnet är fullt med delikata fiskar så som havsabborre. Vill man smaka på lokala delikatesser ska man håla utkik efter en symbol av en båge med löv, en frasca, utanför restaurangerna. Denna talar om att stället serverar närproducerad mat så som den klassiska venetianska rätten baccalá, en rätt som görs på saltad torks. På kvällen tänds sedan belysning som ger hela stället en känsla av en filmuppsättning.