En plats att samla kraft

Medan storstäder har sitt tempo med liv och rörelse som lockar många, så är det charmen från en småstad som lockar mig mest. Världen är full av små fina städer där man kan finna både shopping och avkoppling, vad som uppfattas som småstad eller småort är förmodligen olika från person till person. För en del kan det vara att komma till en stad som Visby eller Hjo som räcker för att man ska nöja sig med det tempo som där finns, medan andra anser att det lite mindre och idylliska i en liten by med bara några hundra invånare är vad som krävs för att det ska räknas som litet nog. För min del så gillar jag båda dessa, charmen i både en mindre stad med en mix av små butiker och större kedjor kan ge en mysig och avkopplad promenad och shoppingtur en varm sommardag. Men den där lilla orten där det kanske bara finns några få hundra bosatta, det är där jag känner att jag kan finna som mest ro. Under mitt liv har jag sett en hel del små städer under semesterturer runt om i landet, men det är först i år som jag hittat den där platsen dit jag kommer återvända många gånger.

En plats att samla kraft

En lång resa

Norge är ett fantastiskt vackert land fullt av pittoreska byar och en otrolig natur med alla berg, bara bussfärden genom landet medför en otroligt vacker utsikt. Man åker genom många mindre städer och orter på den 6 timmar långa resa som det tar att åka från Oslo till den lilla fjällby som har blivit mitt paradis. På höjden av Setesdal finner man Hovden, en liten by som har knappa 400 fasta invånare. Här är fjällen höga och dalen fin, idylliska stugor är utspridda och de flesta är obebodda sommartid.

Vackra vyer

Vackra vyer

Det var just på sommaren jag spenderade mina två första veckor här, medan andra människor åker iväg till värmen på en chartersemester så tog jag den långa bussturen från Stockholm till Oslo och sedan vidare till Hovden för att ladda batterierna i denna lilla by som delas på mitten av en vacker fors. Otra floden är 245 kilometer lång och rinner från Stesdalsheine i Bykele till Kristianstad, det är den största floden i Sörlandet och är känd speciellt för sin lax, men man kan även fiska bleke och elritsa. Är man intresserad av fiske så är vattenfallet en fantastisk plats att stå vid när man fiskar, med dånandet från vattnet och den otroligt vackra miljön kan man lätt stanna kvar länge.

Skidåkning

Skidåkning

Men det är inte bara fisket som lockar turister på sommaren, Hovden erbjuder även fantastiska platser för vandring, och även om inte allt är öppet vintertid så finns det både matbutiker och restauranger öppna. Det är trots allt inte shoppingen som gör att man beger sig hit, åker man till en by som denna är det naturen och lugnet som hägrar, i alla fall på sommaren. Kommer man hit vintertid är orten fylld av snö och turister hungriga på skidåkning, kanske inte så konstigt med tanke på att man här har en av södra Norges största skidanläggningar. Förutom detta finns här även en vattenpark och spa.

Utsökt mat

Efter en lång dag i backen kan det vara skönt att varva ner och slippa tänka på matlagningen, även om lägenheterna och stugorna har kök så kan det vara skönt att skämma bort sig med en god måltid som tillagats av de fantastiska kockarna som arbetar här. Restaurangerna är faktiskt omtalade och bland de bättre man kan finna på sådana orter, det läggs stor vikt vid färskhet och kvalité. På Hovden Alpin Lodge är miljön dessutom fantastiskt mysig, med en utsikt som bara kan beskrivas som magisk är det en perfekt plats för en delikat måltid.

Utsökt mat

Avkopplande kul

Efter en delikat måltid är det dags för lite avkoppling, man kan då välja att besöka den lokala puben. Här samlas både de bofasta och semesterfirare för att koppla av med något gott att dricka och delta i de lekar man anordnar vissa dagar. Har man ingen lust att vara ute i livet och rörelsen så kan man istället njuta av lugnet hemma. Något av det bästa som finns här på vinter är när man kan krypa upp med en kopp varm choklad och telefonen eller surfplattan, för mig är det avkoppling om något. En stund för att kolla in den nyaste utrustningen, streama någon bra serie eller anta spännande utmaningar utanför backen.

Värt ett besök

Oavsett om man kommer hit för at åka skidor eller bara ladda batterierna i en avkopplande miljö så är Hovden ett bra alternativ, det finns säkert massa liknande ställen man kan åka till men vi hittar alla vår favoritplats. Jag kan dock varmt rekommendera denna lilla by, både sommar och vintertid, för den som behöver komma bort en liten stund och bara koppla av. Allt det vackra i bergen bidrar till en lugnare sinnesstämning, stora orubbliga berg som skyddar i den vackra dalen.