Amerikanska guldkorn – del 2

New York har sin charm med de höga byggnaderna, det höga tempot och alla möjligheter att uppleva det man vill, men ibland vill man ha en paus. Uppleva ett lite lägre tempo och koppla av, då är små städer bra. Dessa bär oftast på en historia, det kan vara en känd person som kommer härifrån eller en viktig händelse som inträffat i just den staden. Kanske finns där en specifik byggnad som gjort platsen känd, en liten ort som har det mesta när det kommer till historia är Mooresville i Alabama. En tripp hit är som att åka tillbaka i tiden till ett fredligt och mindre stressat sätt att leva, en ort som faktiskt varit en inspiration för nya planerade samhällen med sina vita staket, gator kantade av träd och brist på trottoarer. En sann modell för den riktiga grannkänslan. Arkitekter och utvecklare tar sig till Mooresville, Alabamas första inkorporerade stad för att se hur samhället fungerar. Med sitt lantliga utseende och en miljö från innna inbördeskriget kallas staden ofta ”Alabama´s Williamsburg.”

En ort på vita duken

Mooresvilles historia tar sin början 1805 då de första nybyggarna nådde denna mark som då var upptagen av Chickasaw indianerna, men man började bygga upp ett samhälle ändå och 1818 bodde här 62 personer och eftersom Alabama inte blev en stat förrän 1819 så är Mooresville en stad äldre än staten. Men det är inte det enda som gör detta lilla samhälle unikt, här finner man även det äldsta postkontoret i staten som faktiskt är i bruk än idag. Denna lilla stad har även två presidenter besökt, innan deras tid i vita huset. Andrew Johnson spenderade här tid som skräddarlärling år 1842 och James A. Garfield predikade i den fjällpanelklädda gamla vita kyrkan Church of Christ 1842. Denna lilla stad med cirka 58 invånare har även blivit förevigad på film då Disney valde Mooresville som inspelningsplats för filmen Tom och Huck. Skulle man befinna sig här i december kan man vara med när invånarna visa riktig grannsämja då de samlas och tillsammans dekorerar staden med färsk grönska.

Historiska byggnader

Denna stad är full av historiska byggnader som alla finns med i det nationella registret över Historiska platser. Stagecoach Inn and Tavern är en byggnad från 1820-talet vilken tjänade som motell och postkontor. Det nuvarande postkontoret är en byggnad från 1840-talet som fortfarande är i bruk där en del av inredningen faktiskt är äldre än så, den användes i Stagecoach Inn and Tavern. Birck Church, en kyrka i grekisk väckelsetids stil vilken byggdes av handgjorda tegelstenar. Kyrkan var till en början Presbyteriansk och fungerade sedan som metodistkyrka ett tag innan den tillslut blev hem för Baptisterna.

Ett trevligt samtal

Söker man en stad där alla känner alla, där de äldsta träden förmodligen kan dateras tillbaka till 1800-talet så är det till Mooresville man ska åka. Promenaden genom den lilla staden kanske inte blir så lång men man kan alltid avnjuta en kaffe på stadens café JaVa. Mooresville och få en inblick i det senaste skvallret eller stadens historia via ett trevligt samtal med ägaren. Är man istället sugen på något sött finns Lyla´s Little House, en gammeldags godisaffär där du hittar nostalgiskt konfektyr och kuriosa.